Què és una galeta?

 

Una galeta és un fitxer de text inofensiu que s’emmagatzema en el seu navegador quan visita qualsevol pàgina web. La utilitat de la galeta és perquè la web sigui capaç de recordar la seva visita quan torni a navegar per aquesta pàgina.Hi ha molta gent que no sap, que les galetes es porten utilitzant des de fa 20 anys, quan van aparèixer els primer navegadors per la World Wide Web.

 

Què NO ÉS una galeta?

 

No és un virus, ni un troià, tampoc un cuc, un spam, un spyware i no obre finestres pop-up.

 

Quina informació emmagatzema una galeta?

 

Les galetes no acostumen emmagatzemar informació sensible sobre vostè, com targetes de crèdit o dades bancaries, fotografies, el seu DNI o informació personal, etc. Les dades que guardant són de caràcter tècnic, preferències personals, personalització de contingut, etc.

 El servidor web no l’associa a vostè com a persona, si no el seu navegador web. Si vostè navega habitualment per Internet Explorer i prova de navegar per la mateixa web amb Firefox o Chrome veurà que la pàgina web no s’adona que és vostè  mateixa, perquè en realitat està associat amb el navegador, no a la persona.

 

Quins tipus de galetes existeixen?

 

 •  Galetes tècniques: Són les més elementals i permeten, entre altres coses, saber quan està navegant una persona o una aplicació automatitzada, quan navega un usuari anònim i un registrat, feines bàsiques pel funcionament de qualsevol web dinàmica.
 • Galetes d’anàlisis: Recullen informació sobre el tipus de navegació que estan realitzant, les seccions que més utilitza, productes consultats, franja horària d’ús, idioma, etc…
 • Galetes publicitaries: Mostren publicitat en funció del seu navegador, el seu país de procedència, idioma, etc…

 

Que són les galetes pròpies i les de tercers?

 

Les galetes pròpies són les generades per la pàgina que està visitant i les de tercers són les generades per servidors o proveïdors externs com Facebook, Twitter, Google, etc.

 

Que passarà si desactivo les galetes?

 

Perquè entengui l’abast que pot tenir desactivar les galetes, li mostrem uns exemples:

 • No podrà compartir continguts d’aquella web amb Facebook, Twitter o qualsevol altre xarxa social. 
 • El lloc web no podrà adaptar els continguts a les seves preferències personals, com sol passar amb les botigues online.
 • No podrà accedir a l’àrea personal d’aquella web, per exemple: el meu compte, el meu perfil o les meves comandes.
 • Botigues online: No podrà realitzar compres online, tindrà que ser telefòniques o visitant la botiga física si en disposa d’ella. 
 • No serà possible personalitzar les seves preferències geogràfiques, com la franja horària, divisa o idioma.  
 • El lloc web no podrà realitzar analítiques web sobre visitants i tràfic en la web, llavors dificultarà que la web sigui competitiva.
 • No podrà escriure en el blog, no podrà pujar fotografies, publicar comentaris, valorar o puntuar continguts. La web tampoc podrà saber si vostè és una persona o una aplicació automatitzada que publica spam.
 • No es podrà ensenyar publicitat sectoritzada, per tant, reduirà els ingressos publicitaris de la web.
 • Totes les xarxes socials utilitzen galetes, si les desactives no podrà utilitzar cap xarxa social.

 

Es poden eliminar les galetes?

 

Sí. No només eliminar, també bloquejar, de forma general o particular per un domini específic.

Per eliminar les galetes d’un lloc web, ha d’anar a la configuració del seu navegador i allà podrà buscar-les on estan associades el domini en qüestió i procedir a la seva eliminació. 

 

 

A  continuació li indiquem com accedir a una galeta determinada del navegador Chrome. Nota: aquests passos poden variar en funció de la versió del navegador.

 

 1. Vagi a Configuració o Preferències mitjançant el menú Arxiu o be clicant el icona de personalització que apareix a dalt a la dreta.
 2. Veurà diferents seccions, cliqui l’opció  Configuració Avançada.
 3. vagi a privacitat, configuració de continguts.
 4. Seleccioni Totes les galetes i les dades del lloc
 5. Apareixerà un llistat amb totes les galetes ordenades per domini. Perquè li sigui més fàcil trobar les galetes d’un determinat domini introdueixi parcialment o totalment la direcció en el camp Buscar galetes.
 6. Desprès de realitzar aquest filtra apareixerà a la pantalla una o varies línies amb les galetes de la web sol·licitada. Ara només té de seleccionar i clicar la X per procedir a la seva eliminació. 

 

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Internet Explorer segueixi aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 

 1. Vagi a Eines, Opcions d’Internet.
 2. Cliqui a Seguretat.
 3. Llisqui la pestanya fins ajustar el nivell de privacitat desitjat. 

 

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Firefox segueixi aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 

 1. Vagi a Opcions o Preferències segons els seu sistema operatiu.
 2. Cliqui a  Privacitat.
 3. A l’Historial elegeixi Utilitzar una Configuració personalitzada per l’historial.
 4. Ara veurà l’opció Acceptar galetes, pot activar-la o desactivar-la segons les seves preferències.

 

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Safari para OSX segueix aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 

 1. Vagi a Preferències, desprès a Privacitat.
 2. Aquests lloc veurà l’opció Bloquejar galetes perquè ajusti el tipus de bloqueig que desitja realitzar. 

 

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Safari para iOS segueixi aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 

 1. Vagi Ajustos, desprès Safari.
 2. Cliqui a Privacitat i Seguretat, veurà l’opció  Bloquejar galetes perquè ajusti el tipus de bloqueig de desitja realitzar. 

 

Per accedir a la configuració de galetes del navegador per dispositius Android segueixi aquests passos (pot variar en funció de la versió del navegador):

 

 1. Executi el navegador i cliqui la tecla Menú, desprès Ajustos.
 2. Vagi a Seguretat i Privacitat, veurà l’opció Acceptar galetes, per activar o desactivar la casella.

 

Per accedir a la configuració de les galetes del navegador per dispositius Windows Phone segueixi aquests passos (poden variar en funció de la versió del navegador):

 

 1. Obri Internet Explorer, desprès Més i Configuració.
 2. Ara pot activar o desactivar la casella Permetre galetes.

 

L’assessor de galetes és un plugin per WordPress creat per Carlos Doral (webartesanal.com)

 

CONTÁCTANOS